Review MeFoto BackPacker reisstatief

De zomervakantie is geboekt dus komt ook de vakantiestemming langzaam op. Al een aantal jaren loop ik tegen een paar probleempjes _Backpacker-1-We_Think_Photoaan,namelijk hoe neem ik mijn camera’s prettig mee en blijft het statief ook dit jaar thuis? Kortom, nog niet tevreden met de huidige fototas en het statief is een blok aan het been. Op zoek naar lichte en handteerbare alternatieven kwam ik op de MeFoto BackPacker driepoot reisstatief en de Calumet Pro Series 580 fotorugtas. Eerst een review van de MeFoto BackPacker.

Eisen reisstatief
De eisen voor een reisstatief waren: lichtgewicht, makkelijk hanteerbaar en voldoende stevig om een Leica rangefinder camera te dragen. Uiteindelijk moest de keuze gemaakt worden tussen de Manfrotto BeFree en de MeFoto BackPacker. De BeFree weegt 1400 gram, kost ongeveer 169 euro, is ingeklapt 40 cm lang en is zonder meer uiterst degelijk. De BackPacker weegt 1200 gram, kost zo’n 119 euro, is ingeklapt 32 cm lang en is ook degelijk (maar wel iets minder dan de BeFree). Een leuke geste bij MeFoto is dat de statieven ook met frisse kleuraccenten verkrijgbaar zijn. Het werd een rode aluminium MeFoto BackPacker. En nu de praktijk._Backpacker-2-We_Think_Photo

Hanteerbaarheid
Allereerst is bij de BackPacker een goede draagtas geleverd. Deze heb ik in de praktijk niet nodig, omdat het statief bevestigd wordt aan de rugtas. Voor diegene die wel het statief in een draagtas mee willen nemen, is de bijgeleverde tas echt goed en handig (met een ruim verstelbare draag -schouder – riem). Ik las ergens op het internet een klacht van iemand die een gebruiksaanwijzing bijgeleverd had willen hebben. Een statief (en de BackPacker is hierop geen uitzondering) is zo eenvoudig in gebruik dat een gebruiksaanwijzing overbodig is. De poten en de middenzuil zijn eenvoudig en soepel met een draaibeweging (twist-lock systeem) in hoogte te verstellen. De BackPacker is uitgerust met een stevig balhoofd (inclusief waterpasje) met een 360 graden pan-bereik. Het snelkoppelingsplaatje is van het type Arca-Swiss Style (PU50). Deze wordt eenvoudig en snel vastgedraaid. Het bijbestellen van een extra koppelingsplaatje voor de tweede camera was geen enkel probleem. Het koppelingsplaatje kan met een (bijgeleverde) imbus of een muntstuk worden vastgedraaid aan de camera.

Praktijk
In het gebruik is de BackPacker een prima metgezel. De poten zijn snel op de gewenste hoogte gebracht en vastgezet. Helemaal uitgeklapt lijkt het wat minder stabiel, maar de camera wordt goed en stabiel gedragen. Sommigen vinden de maximum werkhoogte (1.30 meter) beperkt, maar dat is persoonlijk. Voor op reis voldoet deze hoogte meer dan goed. Om laag te werken kunnen de poten met een simple handeling extra breed gespreid worden.

Dit statief kan met gemak mijn Leica’s (Monochrom en M9) met bijbehorende objectieven (inclusief de zware Noctilux) behappen. Ook grotere DLSR’s met objectieven (24-70 of 70-200) vormen geen probleem voor dit reisstatief. Let wel: dit is een lichtgewicht en compact reisstatief en is minder stabiel dan zijn grotere en veel zwaardere broers en collega’s. Een dergelijk vergelijk is appels met peren vergelijken. De BackPack is in zijn genre zeker stabiel, stevig en compleet (draagtas, waterpas en ophanghaakje onderaan middenzuil).

Conclusie
_Backpacker-4-We_Think_PhotoEen regelrechte aanrader voor die fotograaf die een lichtgewicht en goed reisstatief zoekt. Met dit reisstatief komen alle argumenten te vervallen om het niet mee te nemen. Website producent: http://www.mefoto.com/products/backpacker.aspx (klik op de link). Website importeur: http://www.mefoto.eu

Specificaties MeFoto BackPacker

 • Merk: MeFOTO
 • Fabrikantcode: A0350Q0K
 • Garantie: 5 jaar
 • Garantietype: carry-in-garantie
 • Type: driepootstatief, geschikt voor allround en vakantie/reis fotografie
 • Lengte ingeklapt: 32 cm Gewicht: 1200 gram
 • Maximaal draaggewicht: 4 kg
 • Maximale werkhoogte: 130 cm
 • Materiaal: aluminium legering
 • Poten verstellen: via draaien
 • Middenzuil verstellen: via draai-ring
 • Aantal secties poten: 5
 • Type voetjes: rubberen voetje(s)
 • Statief met QO balhoofd (inclusief waterpas) en snelkoppelplaat

Leave A Response