De waarde van een foto.

In vele media en op fora wordt duidelijk hoog groot de concurrentiedruk is voor beroepsfotografen. Niet alleen zijn er veel professionele fotografen die met fotograferen hun dagelijkse brood willen verdienen (al dan niet op part-time basis), maar ook de niet-professionele fotografen proberen steeds meer een financieel graantje mee te pakken. Allemaal vissen we in de zelfde vijver van de fotografie-opdrachten. Hoe kijkt de klant naar deze ontwikkeling?

De toenemende onderlinge concurrentie van fotografen is per definitie voor een klant een welkom iets. Vaak dalen de prijzen, terwijl de keuze toeneemt. Hiermee wordt de waarheid van de fotografie-wereld geweld aangedaan door een incomplete voorstelling van zaken. Sinds enkele jaren lijkt de waardeperceptie van een foto alleen maar te dalen. Of te wel in de ogen van het publiek en de klant wordt een foto minder waard of zelfs waardeloos. Tijdschriften vragen hun lezers foto’s in te sturen voor publicatie (bijv. Ouders van Nu). De nieuwsmedia nodigen het publiek uit om maar zoveel als mogelijk beelden (foto’s en video’s) in te sturen omdat deze dan kans maken om aan het grote publiek getoond te worden. “He, gaaf man, mijn foto van de brand is te zien op Nu.nl!” Exposure heeft het gewonnen van betaling. Ondertussen is het internet voor velen verworden tot een wereldwijde foto-graai-bak waar iets ogenschijnlijk niets kost (maar niet heus).

Terug naar de klant.

Hoe kijkt deze naar de ontwikkeling? Verschillend. Er zijn klanten die een goede afbeelding, gemaakt door een goede vakfotograaf, waarderen (in geld en gebaar). Deze categorie beseft dat zij zich kunnen onderscheiden t.o.v. hun concurrenten met een professionele uitstraling waar goede foto’s een onderdeel van vormen. Afstemming met een vakfotograaf over de gewenste afbeelding zal leiden tot het gewenste resultaat en een professionele uitstraling. Dit in tegenstelling tot die bedrijven die zelf een kiekje maken (gemakkelijk te herkennen aan de verkeerde witbalans en rommelige compositie) van hun product voor hun website of brochure. Als het niets mag kosten, gaat het ten koste van de kwaliteit. Alles heeft zijn prijs!

Leave A Response