Fotografie-Blog.

Street photography lens: Olympus 17mm f/1.2 Pro

In Foto-apparatuur by H. de Pagter / 10/06/2018 / 0 Comments

35mm lens is for most street photographers a standard lens.

Photographers always want to discuss their opinion, but now I keep my foot down. Yes, a 35mm lens is undisputed since a long time the right lens for the street photographer. Okay, 50mm is of course also allowed. No doubt about that. Call me conservative or even old-fashioned, but I defend, as a street photographer, the 35mm lens with verve. And now, now Olympus has added this omnipotent Pro lens to its assortment. I can happily praise to get one of the first copies delivered. For this, I had to order this lens the previous year. Anyway, the Olympus M. Zuiko 17 mm F/1.2(= focal length 34 mm, based on crop factor two of the Olympus OM-D E-M1) arrived at the beginning of March 2018. The plans for the next day is marked in my agenda, namely to go Antwerp to photograph!

Read more →

Test Samyang XP 14mm F/2.4 Premium objectief

In Foto-apparatuur by H. de Pagter / 21/01/2017 / 0 Comments

Inleiding

Na het overleg met de redactie van de krant werd mij duidelijk dat voor de komende opdrachten mijn objectieven niet toereikend waren. Met name op het gebied van groothoek voor de Canon 5D MkIII had ik een hiaat. De meest logische keuze zou zijn om de Canon EF 11-24mm f/4.0L USM aan te kopen. Alleen de prijs van 3099 euro is een serieus obstakel. Zeker voor een objectief dat frequent maar niet heel vaak gebruikt zal gaan worden. Kortom, een
alternatief dient gevonden te worden.

Read more →

Review MeFoto BackPacker reisstatief

In Foto-apparatuur by H. de Pagter / 17/03/2014 / 0 Comments

De zomervakantie is geboekt dus komt ook de vakantiestemming langzaam op. Al een aantal jaren loop ik tegen een paar probleempjes _Backpacker-1-We_Think_Photoaan,namelijk hoe neem ik mijn camera’s prettig mee en blijft het statief ook dit jaar thuis? Kortom, nog niet tevreden met de huidige fototas en het statief is een blok aan het been. Op zoek naar lichte en handteerbare alternatieven kwam ik op de MeFoto BackPacker driepoot reisstatief en de Calumet Pro Series 580 fotorugtas. Eerst een review van de MeFoto BackPacker.

Read more →

Winnaar Zilveren Camera 2013 voor het eerst een vrouw; lekker belangrijk!

In Fotografen,Fotografie by H. de Pagter / 28/01/2014 / 0 Comments

Op 27 januari 2014 kopt de NRC-Next dat er een primeur te melden valt, namelijk een vrouw heeft voor het eerst de begeerde prijs voor de beste journalistieke foto van 2013 gewonnen; de Zilveren camera [1]. Tadaa! Er ontstaat een warboel aan gedachten in mijn hoofd. De ene vraag na de andere komt op, terwijl de antwoorden verre van aanwezig zijn. Waarom is het zo belangrijk dat een vrouw wint? Positieve discriminatie? Overstijgt het vrouw zijn de waarde van de foto? Wat is de inhoudelijke mening over de foto’s die in hun categorie hebben gewonnen? Heeft ook echt de beste foto gewonnen? Waarom, wie, wanneer, hoe, wat is…? Vragen tuimelen over elkaar heen, maar waar zijn antwoorden te vinden? Tijd om de mening aan te scherpen over het vraagstuk wat een goede foto is. Voor mij is dit één van de meest intrigerende vragen binnen het gebied van de fotografie.

Read more →

Boekbespreking: Beeldspraak (T. Hendriks)

In Fotografie by H. de Pagter / 01/11/2013 / 0 Comments

De tweede versie van ‘Beeldspraak, fotografie als visuele communicatie’ is kortgeleden uitgebracht. De eerste versie dateert al van 1995 en een moderniseringsslag was nodig. Inhoudelijk was de eerste versie sterk en daardoor een geliefd (verzamel)boek voor geïnteresseerden. De 2013 versie is strakker en moderner vormgegeven, bevat nieuwe eigentijdse foto’s en er zijn drie hoofdstukken toegevoegd (genre, theorie en context). Het boek is iets kleiner geworden qua omvang en bevat – waarschijnlijk mede hierdoor en door de toevoeging van extra hoofdstukken – 40 pagina’s meer in vergelijking met de 1995 versie. De hoofdstukken behandelen de volgende onderwerpen: de taal van fotografie (een analyse), strategie van het kiezen (thema inhoudelijk), grammatica (vorm v.h. fotograferen), context van fotografie, verschillende genres, stijl, visies op het medium fotografie, maatschappelijk culturele benadering en theoretische verhandeling wat fotografie is. 

Read more →

3 Dwaze Dagen v.d. Bijenkorf

In Ondernemerschap,Opdracht by H. de Pagter / 04/10/2013 / 0 Comments

Het jaarlijks evenement van De Bijenkorf ‘Drie Dwaze Dagen’ trok weer veel bezoekers die op jacht waren naar interessante koopjes.

Fotoreportage in Tattoo Patrol Magazine

In Fotografie by H. de Pagter / 21/09/2013 / 0 Comments

De reportage van Manuella (althans een deel ervan) is geplaatst in het september nummer van Tattoo Patrol Magazine. Deze reportage is feitelijk gemaakt als onderdeel van mijn tattoo fotoproject, maar blijkt nu ook in trek bij geïnteresseerden in tatoeages. Het tattoo project loopt nog steeds en voor enkele personen met mooie tatoeages is nog ruimte. Interesse? Geef je dan op via DEZE pagina. Manuela in Tattoo Patrol Magazine by Herman de Pagter

Nieuwsfoto v.d. week – Brand Madeira

In Fotografie by H. de Pagter / 26/08/2013 / 0 Comments

Hoe is het om de nieuwsfoto van de week te maken? Wel prettig, eerlijk gezegd. Tijdens mijn verblijf in Funchal op Madeira brak er een grote bosbrand uit. ’s Avonds hiervan een foto gemaakt. Mijn Leica M9, presteert niet zo goed in het donker met hoge ISO waarde, dus op een ondergrond gezet (een balk van een grote stroom aggregator achter een afscheiding) en met een lage ISO instelling de bijgevoegde foto genomen. Hoe gaat het dan verder?

Read more →

Is Vivian Maier echt zo goed?

In Ondernemerschap by H. de Pagter / 22/06/2013 / 0 Comments

Op dit moment zijn er twee boeken uitgebracht, Street Photographer en Out of the Shadows, waarin een selectie van de foto’s van Vivian Maier worden getoond. De populariteit van Maier is sterk groeiende. Exposities trekken veel bezoekers en de boeken worden grif afgenomen. Een bezoeker van een expositie schreef op het internet:
The reception was jam packed. Wall to wall people. Too many in fact. Soon after we got there they stopped letting people in. Then it started to thin out and you could see more than one photo at a time. When we finally left there was a line about 100 feet long waiting to get in.” (Charles B58: dpreview.com).
Ook de verkoop van prints is populair. Volgens NYTimes kost een print van een van Maier’s foto’s van 12 bij 12 inch maar liefst tussen de $1800 – $5000. De vraag komt op of Vivian Maier echt zo goed is of dat er een hype wordt geregistreerd, omgeven met een vleugje mysterieuze raadselachtigheid .

Read more →

Workshop Branding for Photographers

In entrepreneurship,Marketing,photography by H. de Pagter / 29/05/2013 / 0 Comments

Monday 27th of May the Belgian association for professional photographers, vzw Studio, organized a workshop about branding. With the appearance of thirty members the workshop was sold-out. vzw Studio recognized the importunacy of this topic and I had the honor to have a interactive workshop with the audience. The goal of the workshop was to help the photographers building their own brand as photographer.

The need for branding

Read more →